1 серпня в Києві в кінотеатрі «Жовтень» відбувся передпрем’єрний показ фільму «Чорний Козак». Стрічка українського виробництва, що готувалася силами волонтерської групи близько 10 років, нарешті побачила світ.

Повнометражний художній фільм був знятий за мотивами «Казки про Чорного Козака, Ганну Шулячку та страшне закляття» Сашка Лірника. Містична кіноісторія смачно приправлена козацькою міфологією, романтикою давньої України і її вічними цінностями: любов’ю, вибором та жертовністю. Акторський склад (лише головна героїня є професійною акторкою) чудово доповнили учасники різних груп історичної реконструкції, етногурти, майстри та митці.

Денис Богуш, керівник міжнародного проекту «Козак-характерник», виконав епізодичну роль у фільмі та станцював перед камерами магічний характерницький танок «Богаркан», що вважався у козаків переможним танком Сили. «Богаркан» представляє собою битву Життя зі Смертю, Добра зі Злом і обов’язково виконується зі зброєю та поруч з природніми стихіями: Вогонем, Водою, Повітрям та Землею.

«Дуже важливий фільм у моєму житті. Я думаю, цей фільм виник завдяки магії України. Просто хтось повинен був зробити саме такий фільм з козаками-характерниками, козаком Мамаєм, сільською магією, простим життям в українському селі, весіллям, строями, нашими забутими традиціями тощо. Саме у вигляді казки для дітей, повнометражного фільму з сучасними спецефектами він народився! Всі учасники фільма — приймали участь в містерії створення, ніхто не знав, яка буде фінальна версія, але після прем’єрного перегляду фільму у кінотеатрі Жовтень весь зал стояв і плескав у долоні з криками «дякую» і «браво»!» — поділився враженнями Денис Богуш на своїй сторінці у Фейсбук.

Зовсім скоро фільм «Чорний козак» буде представлений широкій аудиторії глядачів.